De Amsterdamse studenten rugby vereniging Ascrum is in 1962 opgericht als subvereniging van het Amsterdamse Studenten Corps. In eerste instantie zou de naam van de vereniging ‘Scrum’ zijn, maar de oprichters veranderden de naam in Ascrum om de banden met het A.S.C. te bevestigen. Toentertijd bestond Ascrum uit 20 mannen, allen lid bij het ASC, tegenwoordig hebben we vijf teams en zijn er minder leden onder de Ascrummers.

In het najaar van 2017 viert de vereniging zijn 11e lustrum. In de 55 sinds de oprichting is zij uitgegroeid tot de grootste een meest toonaangevende studentenrugbyvereniging van Nederland. Afgelopen seizoen heeft het eerste team zich weten te handhaven in de Ereklasse, de hoogst haalbare, nationale competitieklasse. Het tweede team is, na een overtuigend seizoen, gepromoveerd naar de daaropvolgende eerste klasse.